Velkommen til min blog!

Her finner dere inspirasjon til god hjemmelaget mat. Min fasinasjon for matlaging har jeg strengt tatt arvet av moren min, farmor og mormor. Det deiligste jeg visste når jeg var liten var mors lasagne og jeg har aldrig laget lasagne fra pose. Det er jeg stolt av. Etter noen års jobb i restaurantbransjen har jeg plukket opp flere gode tips i forhold til å lage mat fra grunden. Oppskriftene er basert på egen "eksperimentering" hjemme på kjøkkenet og kan være en videreutvikling av andres oppskrifter. Min filosofi er at jeg alltid skal tørre å prøve. Håper dere også tørr!

Velbekomme,

hilsen Maria

mandag 27. september 2010

Den legendariske rødvinssausen!

Dette er det første innlegget i min nye blog som jeg vil opprette for å dele mine egne oppskrifter av middagsmat, bakst og tilbehør. Jeg er jo, som de fleste som kjenner meg vet, svært glad i å lage mat og da tenkte jeg `Hvorfor ikke gjøre oppskriftene mine lettere tilgjengelig for de som måtte være intressert?´. Nå kan alle som er intressert og i hvert fall moren og svigermoren min kikke inn her for mine tips! :-D





Sola skinner idag og det er superdeilig. Jeg og Gustav, min lille sønn som snart fyller 1 år, er hjemme alene. Samboern min er på jobb. Vi koser oss veldig hjemme, spiser frokost ilag, spiller Astrid Lindgren på CD og putter småpenger i sparebørsen. Gustav lærte seg gå den 1. september og idag kom han nærmest løpende gjennom stua med baby callen i hånda (han trur nok det er en telefon, noe han er meget opptatt av) og så datt han. Skikkelig. Han sklei og slo seg i bakhodet, da gjelder det å være raskt ute med noe spennende, derav sparebørs-episoden.


Idag har vi vist omsorg for blomstrene mine ved å ta noen av dem inn i hus. Jeg aner ikke om det har vært minusgrader om natten i det siste men det er i alle fall bare 12 grader ute nå og pelargonene mine så ut at ha godt av å komme inn. Jeg har to typer, 'Mårgårda', som jeg fikk hos mor og far til bursdagen min ifjor som jeg har forøket til 3 planter og 3 stykk av typen 'Charlotta', en svensk, rød klassisk pelargon som jeg selv har kjøpt. Vi satte også inn Salvieplanten og Sitrongresset som jeg med hell har klart å drive frem i år. Prøvde også ifjor men da var det altfor varmt og tørt, så de spiret aldri. Nå må jeg bare finne ut av hvordan man overvintrer dem!? Vi har også høstet tomater, jeg og Gustav, de rakk ikke bli røde i år i motsetning til ifjor da verandaen var mer av en djungel enn en plass for grill og kos. Da høstet vi røde tomater hver dag. I år får vi lage chutneygrønne tomater, har hørt at det skal være riktig deilig på skive og som tilbehør til Indisk og annen krydret mat.

Nå, skal dere få den æren å lære dere lage min nærmest legendariske rødvinssaus! Den som en gang har smak denne sausen vil aldri mer bruke posesaus eller i hvert fall ikke vente seg det når VI serverer kjøtt. Jeg kan dessverre ikke love dere at deres saus blir så fantastisk som min (skryter litt...) men den kommer til å heve retten den blir servert til, til himmelske høyder. Greit, denne sausen krever nokså mange ingredienser men viktigst er at man får til en god buljong av grønnsaker, smør og vann og at man smaksetter rødvinet med kanel og pære. Av og til har jeg ikke alt som trengs og må droppe f.eks. stangselleri. Det er ikke krise, bruk det dere har hjemme - blir stort sett like godt for det! Avslutningsvis siterer jeg svigermoren min, som etter ha smakt denne sausen første gang, sa at 'dette er det beste jeg noensinne har smakt'. Takk, Reidun, en blir veldig glad for å høre slikt!

Rødvinssaus tilsmakt kanel og pære 1-1 1/2 dager, 4 porsjoner

Trinn 1

6 dl rødvin
10 cm kanelbark
2 pærer, delt i 2
3 anisstjerner
3 kardemommefrøkapsler
Pepperkorn, hvite og sorte, hele

Trinn 2

2 sjalottløk, finhakket
2 gulrøtter, skivet
1 stangselleri, skivet
50 gr smør, usaltet

Trinn 3

2 laurbærblader
8 dl vann

Trinn 4
Salt
Sukker

Slik gjør du




Start med å smaksette rødvinet. Bruk en stor kjele, kok opp vinet med krydder og pære, la dette stå og puttre mens du hakker grønnsakene til buljongen. Bruk en middels stor kjele til å bryne løken i smøret og ha oppi øvrige grønnsaker. Ha vannet oppi kjelen med grønnsaker og legg i laurbærblader. La "suppen" koke opp og reduser til ca 50 % av væsken. Sil så av grønnsakene og hell buljongen over i kjelen med rødvin og krydder. Sett ner varmen til svak og la sausen arbeide på egen hånd. Krydderne kan gjerne trekke i opptil to dager men pass på så ikke all væsken forsvinner. Sil så av slik at du kun har igjen væsken. Sausen er nå blitt tykkere og har kraftig, god smak av både kanel og pære. Rødvinet gir sausen syre så derfor brukes sukker tilslutt, dels for å gjøre sausen tykkere (som en glacé) men også fordi litt sødme passer nydelig til denne krydningen. Smak tilslutt av med salt, sukker og eventuelt mer vann hvis krydningen er for kraftig. Server til all slags kjøtt, gjerne reinsdyr, elg eller annet vilt.


PS: Ikke la dere skremme av den usedvanligt lange tillagingstiden. Du skal ikke stå med sleiva i hånda to dager. Sausen lager seg selv etter at den er smaksatt!

Lykke til!

...hilsen 'Hobbykocken'




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar