Ibland (eller ganska ofta faktiskt) önskar jag att jag hade en egen lite större
trädgård med ett par
äppelträd, stort jordgubbsland, potatisland och en fin örtagård...drömma kan man ju! Jag får, än så länge, nöja mig med en fin stor veranda och
krukplantering. I år satsade jag på
perenner och håller nu tummarna för att jag ser årets blommor till nästa sommar igen! Men, hösten, om än det kanske är för sent nu när natt-temperaturen har
krypit under nollan både en och två gånger, är ju oansett skördetid för de som har egna träd och land. Vi andra får nöja oss med butiksköpt eller nådegåvor från de lycksamma! I fjol fick vi tillgång till en stor äppel-lund och det resulterade i många liter
cider, juice, lite mos, gelé och många
äppelkakor och pajer. För nybörjare är dagens recept helt ypperligt -det går inte att misslyckas! Många har säkert hört talas om
"lika delar"-recept. Det är inte alltid lika hänsiktmässigt men när det kommer till äppelpaj funkar den metoden
kanonbra! Och vad kan väl vara godare att bjuda på än paj av egenproducerade äpplen?!
Äppelpaj med mandel och kokos 30 minuter, 200 gr, 10 portioner
6 äpplen, skalade, i bitar
100 gr smör
1 dl vetemjöl eller havregryn
1 dl kokos
1 dl mandlar, finhackade
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Så här gör duSkölj, skala och skär upp äpplena i bitar och lägg dem nederst i en smord ugnssäker form. Laga en deg i matberedare av övriga ingredienser. Smula degen över äpplena och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera med Marsánsås eller vaniljglass!
Om du vill göra en paj med lite större äpplebitar kan det, på grund av den korta tiden i ugnen, vara bra att försteka dem i lite smör i en stekpanna så blir dem fortfarande mjuka och goda!
Snacka om go´fika! Hälsningar "Hobbykocken"
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar