Velkommen til min blog!

Her finner dere inspirasjon til god hjemmelaget mat. Min fasinasjon for matlaging har jeg strengt tatt arvet av moren min, farmor og mormor. Det deiligste jeg visste når jeg var liten var mors lasagne og jeg har aldrig laget lasagne fra pose. Det er jeg stolt av. Etter noen års jobb i restaurantbransjen har jeg plukket opp flere gode tips i forhold til å lage mat fra grunden. Oppskriftene er basert på egen "eksperimentering" hjemme på kjøkkenet og kan være en videreutvikling av andres oppskrifter. Min filosofi er at jeg alltid skal tørre å prøve. Håper dere også tørr!

Velbekomme,

hilsen Maria

onsdag 27. oktober 2010

Våffellunch!

Häromdagen (stavas det så?) kom jag på att jag skulle prova göra egen våffelsmet för första gången i mitt liv! Ganska bemärkningsvärt att jag aldrig gjort det förr, tycker jag i alla fall. Och sedan den dagen har vi ätit ganska många omgångar med olika kryddningar och tillbehör. Våfflor är supergott och, skulle det visa sig, mycket enkelt att få till. Men det krävs också, såklart, att man har ett våffeljärn som funkar. Ørjan har ett som han har ärvt och det har fått vara med på festival till och med och var då det allra bästa järnet av dem alla så, håll på det gamla säger jag bara! Mamma gjorde våfflor ibland bara, med min stora familj tog det ju så lång tid före alla var belåtna och inte fick den som stekte (läs mamma) äta tillsammans med oss heller så jag förstår att det inte blev våfflor så ofta. Jag har heller aldrig hört talas om att man kan krydda våffelsmeten men det är klart man kan! Jag har i dagarna provat mandel, kanel, muskotnöt och kokos. Har bara en kommentar till att krydda smeten -wow! Ørjan gjorde mera matiga våfflor till lunch en dag och då serverades dem så här...

Våffellunch 8 våfflor, 15 minuter

100 gram smör, smält och avsvalnat

1 dl vetemjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
Muskotnöt, riven
1 krm salt

2 ägg
4 dl mjölk

Tillbehör

3 dl Keso
8 skivor Serranoskinka
2 avocado, i skivor
Svart peppar

Så här gör du

Sätt först på våffeljärnet så det är riktigt varmt till du ska steka. Smält smöret och låt det svalna. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål rör sedan ner ägg, mjölk och smält smör. Vispa smeten jämn och fin. 1 1/2 - 2 dl är bra portion till varje lagg, använd en slev som motsvarar detta. Stek ett par våfflor åt gången, beroende på hur många som ska äta tillsammans. Servera med valfritt tillbehör eller ovanstående som vi hade!

Höst+våfflor=sant...hälsningar "Hobbykocken"

2 kommentarer:

  1. det låter gott med smaksättning
    ska verkligen testa det någon gång (nu vi inte är så många som ska smaka)

    SvarSlett
  2. Fantastisk mye godt du lager Maria :O) Blir nok litt prøving av diverse retter ;O) KLEM

    SvarSlett